Snus – njutning med gamla anor

Tobak i form av snus har funnits länge som njutningsmedel. Som många andra trevliga företeelser följde snuset med Christofer Columbus till Europa där det sedan användes i form av luktsnus. Denna typ av snus dras in genom näsan men är inte så vanligt förekommande. I Sverige började man istället använda våtsnus på 1800-talet, vilket är i stort sett den form av snus som används och är populärt idag.

Olika former av snus och snussatser
Det ovan nämnda luktsnuset finns inte i större utsträckning. Däremot finns lössnus och portionssnus. Både portionssnus och lössnus innehåller egentligen samma typ av behandlad råtobak men portionssnuset är förpackat i små påsar att ha under läppen. Vilken form av snus man använder beror på tycke och smak. Portionssnuset är lättare att hantera och kladdar inte lika mycket som lössnus. Dock ger det lösa snuset mer direktkontakt med smaklökarna och har en större yta som kan avge arom. Oavsett vad man föredrar så går både portionssnus och lössnus att tillverka själv med snussatser man köper på nätet.

Eget snus – hantverk som sparar pengar
Snussatser köper man i form av råtobak i lösvikt. r. Alla är enkla att göra snus av. Tobaken blöts och tillagas därefter färdig i en vanlig ugn. Till snussatsen kan man också sätta olika snuskryddor för att laborera fram favoritsmaken eller kanske pröva något helt nytt. Hemgjort snus kan också tillverkas i form av portionssnus. Påsar finns att köpa som tillsats. Att göra eget snus är både hantverksmässigt och sparar mycket pengar jämfört med att köpa färdigt snus i butik. Ett smart och gediget val!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *